Het Goldewijk nieuws Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends
Zo Goldewijk blog Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends

Soorten dakpannen

Hoe kies je een goede dakpan?

12 mei 2019

Dakpannen zijn er in allerlei soorten en maten. Dat maakt de keuze ruim en ook moeilijk. Maar hoe kies je nu de goede dakpan voor jouw nieuw te bouwen huis? Met een aantal eenvoudige tips helpen we je graag op weg.

Beton of Keramisch?
Je hebt het vast al eens gehoord. Er bestaan betonnen en keramische pannen. Maar wat is nu eigenlijk de beste keuze tussen die twee? Jaren terug hadden we je zonder meer de keramische dakpan als beste pan geadviseerd. En voor de prijs de betonnen variant want die is het meest betaalbaar. Deze betonpannen hadden vooral het probleem van aanhechting van mossen, waardoor de esthetische uitstraling van jouw dak minder werd dan die met keramische pannen. 

Inmiddels zijn er ook betonpannen met de Top-Longlife afwerking. Deze pannen zijn voorzien van micromortel en polymeren. Een lastige benaming, die positief zijn werk doet. Het zorgt ervoor dat de pan nauwelijks poriën heeft, waarin het vuil zich kan nestelen. Bijkomend voordeel is dat regenwater het vuil makkelijk afspoelt. Zo hebben de hedendaagse betonpannen met het type Top-Longlife een veel langere optische levensduur gekregen. En is een betonpan nog steeds een goede keuze, als je tegelijkertijd ook kiest voor een betaalbare pan. Alle betonpannen die Goldewijk gebruikt zijn standaard voorzien van deze Top-Longlife afwerking en dus van veel betere kwaliteit dan andere betonpannen.

Keramische pannen zijn gebakken en hebben hun kwaliteit bewezen. In oude steden zal je op de oude gebouwen keramische pannen vinden die na decennia nog steeds prachtig zijn. Door een standaard gladder oppervlak is de aanhechting van algen hier minder. En is een keramische pan eigenlijk altijd een goede keuze. Maar het verschil met een Top-Longlife pan is inmiddels wel heel klein geworden. En dus wint de keramische pan het vooral vanwege zijn uitstraling. Hoewel dat natuurlijk een kwestie van smaak betreft.

Afwerking keramische pannen
Je hebt keramische pannen in gewoon gebakken vorm. Daarnaast kun je ze ook krijgen in een geglazuurde vorm, welke wij eigenlijk nooit aanraden. De meeste mensen ervaren een geglazuurde pan toch een beetje te opzichtig en weinig tijdloos. Daarbij is de prijs nog stevig ook. Als architect geven wij de voorkeur aan pannen die een engobe laag hebben. Deze pannen zijn voorzien van een dunne meegebakken vloeibare kleilaag die de pannen een bijzonder natuurlijke uitstraling geven. Bij edelengobe is een glasachtig substantie toegevoegd die een prachtig glimmend en nog steeds natuurlijk effect geven aan jouw nieuw te bouwen dak. 

Verder kun je ook kiezen voor een gesmoorde pan. In een smooroven krijgen de dakpannen na het bakken nog een extra behandeling. Er wordt dan in een smooroven zuurstof onttrokken (gesmoord). Op deze manier komt er een blauwzwarte kleur die helemaal door-en-door in de pan zit. Deze pannen hebben een prachtige nostalgische uitstraling en passen prima op onze klassieke woonstijlen. Maar ook in onze Urban stijl geeft het uiterst duurzame karakter van deze pan een moderne woning het ultieme gevoel van kwaliteit mee. 

Welke type model pan op welk huis?
Er zijn tientallen modellen pannen. Wij hebben binnen Goldewijk gekozen voor een kleine selectiepannen, die op al onze woningen een prachtige uitstraling hebben. Onze betonpannen zijn er in de bekende holle en ook vlakke variant. Een persoonlijke keuze, die vooral met jouw eigen smaak te maken heeft. Daarnaast hebben we OVH-pannen. De afkorting staat voor de Opnieuw Verbeterde Holle dakpan. Deze pan bieden wij je als keramische pan aan en is een absolute topper in pannenland. Het is namelijk een van de meest vertrouwde pannen in het Nederlandse dakenlandschap. 

Persoonlijk advies
In een adviesgesprek voor een woning helpen wij je natuurlijk met het kiezen van de beste dakpan voor jouw dak. We kijken hierbij naar jouw budget en persoonlijke smaakvoorkeuren. Daarnaast nemen we ook de toepassing van zonnepanelen, aansluiting op dakranden en dakkapellen mee. Vaak staan in het beeldkwaliteitsplan eisen aan het dak genoemd. Vanzelfsprekend kijken we ook mee met de architectuur van een Goldewijk woning. In onze huisconfigurator kun je alvast de verschillende pannen bekijken. En wil je meer weten over pannen of heb je een andere vraag?

Stel je vraag hier

 

Deel deze pagina