Het Goldewijk nieuws Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends
Zo Goldewijk blog Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends

Duurzaam bouwen met Goldewijk

Energieneutraal of Nul op de Meter?

 

24 maart 2019

Dat duurzaam bouwen inmiddels een trend is staat buiten kijf. Maar wat betekent dit nu precies? In de jarenlange ervaring met bouwen hebben wij een eigen visie op duurzaamheid ontwikkeld. 

Allereerst dient een huis gewoon fijn te zijn om in te leven. De ruimten in jouw huis dienen de goede afmetingen te hebben. De woning moet goed ingedeeld zijn. En bijvoorbeeld ook lekker licht op de plekken waar jij dat wilt. En dus mag jij van ons grote ramen hebben, want duurzaamheid mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid in jouw nieuw te bouwen huis.

We gaan kijken hoe de woning dan het beste op de kavel gesitueerd kan worden. Wat is de zonzijde van jouw huis en hoe kunnen we die zon dan het beste laten werken voor jou. Bijvoorbeeld door de grote ramen juist op de zonzijde te ontwerpen en die plekken waar jij het liever koel wilt hebben de ramen niet op de niet zonzijde te maken.

Bouwkundig en isolatie technisch werken we met verschillende soorten isolatie, naargelang het gewenste resultaat. Het dak isoleren wij altijd het beste. Dat geeft namelijk de grootste energiebesparing. En de vloer isoleren we natuurlijk ook goed, want dat geeft het meeste comfort. 

Voor de beglazing werken wij met HR++ glas. Goed dubbel glas dus. Maar het kan beter. Met triple beglazing isoleren we nog beter. En dat geeft een besparing op jouw energie rekening. Ook kunnen we in de constructie de kleine naden en kieren die elk nieuwe woning van nature heeft nog eens extra dichtmaken tijdens de uitvoering. Dan wordt jouw huis luchtdicht en verdwijnt er geen warmte en dus energie door naden de buitenwereld in. 

Omdat we inmiddels altijd gasloos bouwen gebruiken we al langer de traditionele CV ketel niet meer. Met een luchtwarmtepomp verwarmen wij jouw huis optimaal. En wil je gebruik maken van een bodempomp dan kan dat natuurlijk ook. In onze adviesgesprekken nemen we ook altijd de voor- en nadelen mee van de verschillende systemen, zodat jij de optie kan kiezen die het beste bij jou past.

Op het dak werken wij in de meeste gevallen met in-daks zonnepanelen. “Waarom in het dak?” Omdat we van stijlvolle woningen houden en de zonnepanelen graag zo esthetisch mogelijk verwerken in de architectuur van onze Goldewijk huizen.

De voorgenoemde technieken samen gebruiken we in verschillende combinaties in meer of mindere mate samen. In de basis woning heb je dan nog energie uit het net van het nutsbedrijf nodig. Bij een energie neutrale woning wek je ook stroom op, waarbij de energie voor de installaties van jouw huis volledig worden voorzien door de eigen opwekking. En ga je nog een stapje verder met de opwekking van stroom door de zonnepanelen op het dak. Dan kan jouw huis ook Nul op de Meter worden gemaakt. Dan leveren de zonnepanelen ook nog eens voldoende energie op om in jouw totale energievraag te voldoen. Denk hierbij aan de computer en niet te vergeten het koffiezetapparaat bijvoorbeeld.  “Wanneer kom jij koffiedrinken?”

Deel deze pagina