Het Goldewijk nieuws Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends
Zo Goldewijk blog Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends

Een jaren dertig huis is blijvend

De jaren dertig woning is een bijzonder populair huis. 

22 oktober 2017

De populariteit van de zeer geliefde jaren dertig woning is zeker geen modeverschijnsel en het maakt deze vooroorlogse woning dan ook sterk in trek. Fel begeerd en daarom moeilijk te verkrijgen. Het is de laatste huiselijke rijke architectuurstijl die de 20e eeuw heeft opgeleverd. In de tijd dat deze woningen werden gebouwd, in de periode 1920-1940 was de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit, er werd veel energie en aandacht gestoken in het ambachtelijk bouwen. Zo werden er kwalitatief sterke materialen gebruikt en werden kozijnen gemaakt van Amerikaans grenen.

De crisis in de jaren dertig leidde er niet toe dat de woningverkoop daalde, zoals dat in de crisis van 2008 tot 2014 het geval wel was. De woningbouw bleef in die jaren op peil, doordat het de middenklassers nauwelijks raakte en het geld toen voornamelijk in huizen werd gestoken.

Maar wat maakt deze woningen zo aantrekkelijk en geliefd? Allereerst zijn deze huizen groot en vinden we ze terug in wijken, die vaak ruim zijn opgezet. De bouwkavels en ook de tuinen zijn vaak breder, de vaak kronkelige lanen en straten met aan weerszijden grote bomen zorgen vaak voor een landelijk gevoel. Stad en land worden zo met elkaar verbonden. De hang naar de romantiek van vroeger en de huiselijke rijke architectuurstijl geven je een echt thuisgevoel en geeft de woning zijn charme en gezelligheid. De lange en steile met pannen of riet bedekte zadeldaken met grote overstekken geven je een gevoel van geborgenheid.  Erkers, serres, bloembakken, veranda’s, stoepen, trapjes en entree met luifel zorgen voor een geleidelijke overgang van buiten naar binnen, zodat het bijna een ritueel is om het huis te betreden.

Ook binnen is er genoeg moois te zien.  Zo biedt de kamer en suite of te wel een roomdivider de woning sfeer en gezelligheid, maar is het ook zeker functioneel wanneer jij tv wilt kijken en een andere persoon wilt lezen. De bakelieten deurklinken zijn prachtig, hoge plafonds, glas in loodramen, paneeldeuren, de ornamenten aan het plafond ademen de sfeer uit het van het verleden. Wandtegels in de hal in mooie kleuren en patronen geven de woning zijn charmes.

Veel jaren dertig woningen zijn echter in de jaren 70 gemoderniseerd, veel kenmerken uit de jaren 30 zijn zo verloren gegaan. Paneeldeuren werden verwijderd, maar ook de en-suitedeuren, tegelpatronen werden weggewerkt achter een lambrisering, de wand naar de keuken werd opengebroken. Plafonds werden verlaagd en een cv-systeem werd aangelegd. De mooie glas in loodramen werden verwijderd en de authentieke granito vloer werd verstopt onder een nieuwe vloer.

Om de woningnood in de jaren 70 te bestrijden werden woningen door grote bouwbedrijven voor de massa geproduceerd. De bouwstijl uit deze jaren, die hierbij paste was het modernisme met zijn zakelijke vormen en taboe op ornamenten. De gezelligheid verdween in deze tijd, de kwantiteit ging voor de kwaliteit.

In het heden is de interesse in de jaren 30 woning nog net zo groot als vroeger, alleen vinden we de authentieke details nu heel aantrekkelijk en brengen we de woning het liefste in de originele staat terug. Renovatie is echter een oplossing, maar aangezien dit enorm veel werk met zich meebrengt , denk aan het enkele glas dat vervangen moet worden door dubbel glas voor een betere isolatie, scheuren of slechte voegen die gerepareerd dienen te worden. Kortom een hele klus!

Een keuze om een woning in jaren 30 stijl nieuw te laten bouwen is daarom ook een slimme keuze. Een woning gebouwd helemaal naar jouw wens, van alle gemakken voorzien, maar toch met de charmes van het verleden. Het verleden komt weer helemaal tot leven, ultiem woongenot dus met een jaren 30 woning. Goldewijk kan voor jou ook zo’n prachtige woning bouwen, we helpen je graag met het realiseren van jouw jaren dertig huis. Benieuwd wat we je kunnen bieden?

Doorloop de woningconfigurator

Deel deze pagina