Het Goldewijk nieuws Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends
Zo Goldewijk blog Bij Goldewijk ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends

BENG nieuwbouw woning

Nieuwe BENG norm vervangt EPC

25 februari 2020

De eerste twee maanden van 2020 zitten er bijna op. Nog tien maanden te gaan tot 1 januari 2021. Het moment waarop iedere vergunningsaanvraag voor nieuw te bouwen woningen moeten voldoen aan de BENG-eisen. Een norm die zijn oorsprong heeft in het Nederlandse Energieakkoord voor duurzame groei uit 2013. Maar wat betekent dit eigenlijk?

BENG staat voor bijna-energieneutrale gebouwen. Met UNIEC3 hebben we een software pakket, waarmee we de woningen die wij bouwen hierop kunnen doorrekenen. Op dit moment wordt de software klaargemaakt om woningen conform de nieuwe norm door te rekenen. De EPC norm komt dan te vervallen.

Toch is de nieuwe aanpak voor ons niet geheel nieuw. Vele jaren terug bouwden wij al woningen energieneutraal en had Trias energetica een rol in onze duurzame bouwambities. De Trias Energetica is een aanpak bestaande uit drie stappen om te komen tot een gebouw ontwerp welke energiezuinig is. En precies gelijk hieraan heeft BENG deze drie indicatoren nu ook.

1. Energiebehoefte gebouw
2. Primair fossiel energiegebruik
3. Hernieuwbare energie

1. Energiebehoefte gebouw
Door onze woningen slim te bouwen kunnen we de energiebehoefte van de woning beperken. Dit doen wij door goede isolatie te gebruiken, kierdichting zorgvuldig te detailleren en uit te voeren. Maar ook door in ons ontwerp voor een huis goed te kijken naar de raamposities t.o.v. de zon. We kunnen nu ons ontwerp doorberekenen op de maximale energiebehoefte die nodig is om de woning te verwarmen en te koelen.  Deze dient lager te zijn dan 25kWh/m2/jaar.

2. Primair fossiel energiegebruik
We weten ondertussen allemaal wel dat onze fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk zijn, en zeker ook niet zo milieuvriendelijk. Daarom willen we graag het gebruik van deze stoffen beperken.  Nu kunnen we de primaire energiebehoefte van het huis ook uitrekenen. We rekenen dan de energie uit van de gebouwgebonden installaties, zoals die voor het verwarmen, koelen, ventileren en het warme tapwater benodigd zijn. Ook het verlies van de systemen die worden gebruikt rekenen we mee. Wel mogen we het aandeel van de hernieuwbare energiebronnen hiervan afhalen. Bijvoorbeeld de opbrengsten van PV-panelen. Ook hier is de norm vastgesteld op 25kWh/m2/jaar.

3. Hernieuwbare energie
We noemde al even de hernieuwbare energie. Nu is het mogelijk om zo optimaal een woning uit te rekenen, dat je aan de eerste twee normen voldoet en probeert zo min mogelijk hernieuwbare energie te gebruiken. Een beetje vreemd, want met een duurzaam hart willen we toch allemaal bijdragen aan een betere wereld. Toch horen wij wel vaker dat mensen zonnepanelen lelijk vinden. En om naast bewustwording ook deze mensen mee te krijgen is er de norm die aangeeft dat minimaal 50% gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Denk aan zonnepanelen of bijvoorbeeld biomassa. 

Duurzaam bouwen
Wil je een nieuw huis laten bouwen en wil je meer weten over wat de norm voor jouw nieuw te bouwen huis betekent? We hebben pakketten voor energienetraal bouwen en Nul op de Meter. In een gesprek helpen we je verder op weg. Wacht niet tot 2021 en maak direct een afspraak.

Vrijblijvend advies

Deel deze pagina